July 22, 2010

Lauk Masak Asam Daging Kegemaran Cucu2nya


Emak memang pakar lauk masak asam daging. Mungkin kemahiran ni diperolehi masa setiap kali majlis kenduri kahwin kat kampung mesti ada sembelih lembu. Tulang dan sedikit daging akan dibuat lauk  masak asam  untuk menjamu saudara mara dan jiran tetangga yang bergotong royong lapah daging. Lauk masak asam dengan daging baru di makan bersama nasi putih memang sedap walaupun berminyak sedikit. Kena makan masa panas2. Selain daripada tu, arwah abah juga rajin menjala ikan sebilang laut. Ikan ni juga memang enak dibuat masak asam.

Sampai jenerasi ketiga pun, lauk masak asam dagingnya masih menjadi pujaan. Cucu2nya pasti akan minta neneknya masak lauk ni kalau berkunjung ke rumah. Begitulah sebaliknya kalau mereka balik ke kampung. Pasti neneknya buatkan. Masa isteri ku menunaikan ibadah haji, emak meneman cucunya selama sebulan. Lauk masak asam daging menjadi menu tetap setiap minggu. Itu permintaan cucu2, katanya.

Isteri ku dah 20 tahun mencuba lauk masak asam daging ni. Boleh tahan lah jugak. Memang ada banyak improvement berbanding mula2 dia cuba dulu. Tapi 'sorry to say lah' masih tak sekaw macam emak buat. Ini diperakui anak2nya. Tak apa lah mungkin lauk ni bukan menu utama orang Kedah.

No comments: