December 30, 2011

Cerita Ikan Goreng


Masa zaman kanak2 dulu, ikan goreng macam dah jadi menu harian tetap kami sekeluarga.  Ikan kembong atau ikan gelama yang selalu digoreng Emak. Maklumlah 8 orang adik beradik. Jarang sungguh nak dapat makan lauk ayam atau daging. Abah dan Emak sesekali jamu  juga anak2nya lauk2 special tu. Selalunya  time Abah baru dapat gajilah. Abah pulak sekali sekala kalau free pergi menjala ikan di laut.  Kalau ada rezeki dapatlah makan ikan2 fresh. Memang lazat dan manis rasanya. Terutama kalau dapat ikan sembilang. Mak buat masak asam lada hitam. Fuhhh... memang terangkat.

Biasanya selain lauk lain, akan terhidang 2 ekor saja ikan goreng di atas pinggan. Sudah tentu ia menjadi lauk yang amat 'berharga' kepada kami adik beradik. Menjemunya hanyalah dengan mencubit isi ikan berselang seli ikut giliran. Penuh disiplin. Tak perlu berebut. Semua berpeluang merasa. Hingga tinggal tulanglah ikan2 tu dibuatnya. Tanda kami semua sudah puas menikmati masakan Emak pada hari tu.

Bila bercerita tentang ikan goreng ni teringat satu peristiwa agak melucukan. Kami dikunjungi keluarga abang Abah dari Singapura. Mereka datang berdua sahaja. Ayah dan anak perempuan sebaya kami. Kira budak perempuan tu sepupu kamilah. Nampak ramah dan lincahnya dia. Bila bercakap sleng Singapuralah. Puji saja negara dia. Kami adik beradik pangkat layan sajalah. Tetamu katakan.

Bila sampai time makan, Mak hidangkan dua ekor ikan kembong goreng sebagai salah satu menunya. Seronoknya dapat makan bersama sepupu yang pertama kali berjumpa. Dengan penuh sopan kami menjemputnya makan. Alangkah terkebil-kebilnya kami semua bila tetamu ni ambil seekor ikan goreng ke pinggannya. Diikuti lauk2 lain yang terhidang. Selamba je dia 'membedal' ikan goreng tu sorang2. Tinggal  seekor ikan tu pakat sharelah kami ramai2. Merungut juga adik2 kecil ku. Apa nak buat. Dia dah biasa gitu. Anak perempuan tunggal katakan. Tak ramai adik beradik pulak. 'Sabau aje le..' bak kata orang Melaka.

No comments: